0

Your Cart is Empty

Oceania Freestyle BMX Championships & Rampfest International

Event Date:  7th - 8th December 2019

Event Time:  9am - 5pm Daily

FREE ENTRY FOR SPECTATORS ALL DAY

Rampfest is proud to be hosting the first ever Oceania Freestyle BMX Championships this December!  

The event will also feature:

Rampfest BMX International - a C1 UCI Points Event.

Oceania Challenge -  For Amateurs, Under 16s, Under 12s

Register Now

*All practice sessions before your event are for a minimum of 15mins - the session may be longer depending on how the overall schedule is running.  


Event Overview

In the lead up to Freestyle BMX making it's debut in the Tokyo Olympic Games, the Oceania Championships will be critical for athletes looking to maximise their points on the international circuit.  This will be an opportunity for top BMX Riders to improve their ranking, and for new-comers to earn their spot into future World Cup events.  This will be the first ever Continental Championship for Freestyle BMX in the Oceania region.

The weekend will also feature the RampFest BMX International - which (as a C1 UCI Points Event) gives all the elite competitors a second-chance to grab a podium and secure extra international points.

And finally, the weekend will feature the Oceania Challenge Event - which will be an open-entry Amateur & Junior BMX Competition.  Entries will be open to anyone - so riders of all ages will get the chance to participate alongside the Pro's.  This will also be a big chance for any young, aspiring BMX Riders to test their skills before attempting to join the Elite category.


Event Schedule

Friday 6 th of December

Rampfest Indoor Skate Park is open to the public – as such, competitors can attend and practice anytime during the normal opening hours by paying the standard entry fees.  

Saturday 7 th of December

09:00am - (90mins) - Open Practice for any registered competitors
10:30am - (60mins) - Pro ONLY practice
11:30am - (60mins) - Oceania Champs Qualifying
12:30pm - (Minimum 15mins) - Amateur Practice*
01:00pm - (60mins) - Amateur Qualifying
02:00pm - (Minimum 15mins) - Under 12s Practice*
02:15pm - (45mins) - Under 12s Finals
03:00pm - (Minimum 15mins) - Oceania Champs Pro Finals Practice*
03:15pm - (60mins) - Oceania Champs Pro Finals
04:45pm - Presentations for the Day

*All practice sessions before your event are for a minimum of 15mins - the session may be longer depending on how the overall schedule is running.  

End of Day.

Sunday 8 th of December

09:00am - (90mins) - Open Practice for any registered competitors
10:30am - (60mins) - Pro ONLY practice
11:30am - (60mins) - RampFest C1 Qualifying
12:30pm - (Minimum 15mins) - Amateur Practice*
01:00pm - (60mins) - Amateur Finals
02:00pm - (Minimum 15mins) - Under 16s Practice*
02:15pm - (45mins) - Under 16s Finals
03:00pm - (Minimum 15mins) - Rampfest C1 Pro Finals Practice*
03:15pm - (60mins) - Rampfest C1 Finals
04:45pm - Presentations for the Day

*All practice sessions before your event are for a minimum of 15mins - the session may be longer depending on how the overall schedule is running.  

End of Day.


Event Categories

The Rampfest BMX Competition 2019 features the following events:

Oceania Freestyle BMX PARK Championships (Elite ONLY)

RampFest BMX International – C1 UCI  Event (Elite ONLY)

Oceania Challenge – Under 12s, Under 16s, Open Amateur

Please note - all events will include a Mens & Womens Category.

 

For more detailed information about event categories, including eligibility, conditions etc, please read the full Competition Guide.  

Download the Guide HERE.

Event Format

Each Category of the event will have a set number of Rounds of Competition.

Each Round of Competition will follow the same format:

  • Riders given 2x 1min Runs on the course
    • A run is determined by the judges confirming the rider is ready to start, the clock starts when they drop in.
    • A buzzer will sound at the end of 1min. Any tricks not completed within this time will NOT count to the score.
  • The Judges will score each run individually according to the Judging Criteria outlined below.

Different Competition Categories, and different Rounds, have different methods of calculating an athletes final score.

For more detailed information about event format, round scoring and progression, please read the full Competition Guide.  

Download the Guide HERE.

News & Updates

Sign up to get the latest on sales, new releases and more …